NOVOSTI

5 Articles

Posted by Avatar Aleksandra Erdevicki on

[VIDEO KONFERENCIJA] Čitanje najboljih pjesama

[VIDEO KONFERENCIJA] Čitanje najboljih pjesama

U četvrtak 22.10.2020. godine u 18 časova biće održana New Balkan video konferencija na kojoj će se čitati najbolje pjesme regionalnog pesničkog natječaja „Suvremen, kreativan, širok“.

Po mišljenju tročlanog stručnog žirija, Slavice Lukić, profesorice srpskog jezika i književnosti, Siniše Petkovića iz Gradske i sveučilišne knjižnice iz Osijeka i Aleksandre Erdevički Tomić iz Biblioteke šabačke, odabrano je 6 pjesnika koji će imati priliku da predstave sebe i svoje pjesme u video konferenciji. Svoju poeziju će čitati i afirmisani pjesnici Maša Seničić, Radmila Pavlović i Draško Sikimić.

Кonferenciju će voditi Aleksandra Erdevički Tomić a svi zainteresovani ljubitelji poezije moći će da prate ovaj program na sledećoj adresi

Pјesnici koji su ostvarili pravo učešća na video konferenciji su:

Marko, pјesma „Bezimena“

Andrej Bjelogrlić, pјesma „Bunker“

Jelena Ilić, pјesma „Zagonetka“

Ivana, pјesma „Vetar“

Nina Počuča Art, pjesma „Кišobran“

Ivona Ivić, pjesma „Cipelice“

Posted by Darko Grundler Darko Grundler on

[NEW BALKAN – PREDAVANJE] Kako postati uspješan umjetnik

[NEW BALKAN – PREDAVANJE] Kako postati uspješan umjetnik

Imate želju postati slavan i uspješan umjetnik no ne znate kojim putem krenuti kako bi to ostvarili? Možete se educirati na tu temu na predavanju članice Vijuge, uspješne umjetnice Teodore koja će 20.10.2020. održati predavanje na temu Kako postati uspješan umjetnik koja je istovremeno i predstavljanje njene elektronske knjige-priručnika na istu temu. Cilj je pomoći vama mladim umjetnicima da izgradite svoju karijeru i počnete zarađivati od umjetnosti. Svojim savjetima želi olakšati put do uspjeha, pomoći vam da postavite svoje ciljeve, kako da konkurirate na domaćem i stranom tržištu, važnost medijske pažnje i mnoge druge savjete kako bi izgradili potrebno samopouzdanje da započnete i krenete na taj put uspješnosti. 

Inače, Teodora izlaže godinama u zemlji i inozemstvu, osvojila je više međunarodnih nagrada za slikarstvo na natjecanjima diljem svijeta,… Ukoliko se želite bolje informirati o Teodori, možete posjetiti njen profil na Vijugi: Teodora. Također, možete pregledati njene nagrade, priznanja i publikacije pod linkovima na njenoj stranici.

Svakako nam se priključite ukoliko želite saznati više o tome kako postati uspješan umjetnik, nećete zažaliti! Vidimo se 20.10.2020. u 18 sati na linku koji ćemo poslati u samoj prijavi.

predavanje možete pratiti i preko ovog linka 

 

Posted by Darko Grundler Darko Grundler on

[NEW BALKAN] Otvorenje izložbe

[NEW BALKAN] Otvorenje izložbe

Prvo, moramo zahvaliti svima koji su se prijavili za sudjelovanje u izložbi New Balkan! Primili smo 109 prijava zbog čega smo vrlo sretni pošto nam je ovo prva velika izložba radova umjetnika na Vijugi i prvi veći projekt. Upravo zbog vas se borimo i želimo da i dalje spajamo strastvene umjetnike sa ovih područja i dalje te omogućimo da objavljujete svoje radove na kojima ste vrijedno radili. Kao što već znate i to konstantno ponavljamo, cilj nam je da omogućimo umjetnicima da objavom svojih radova podijele strast i ljubav prema umjetnosti sa kolegama umjetnicima uz istovremeni poticaj za stvaranje novih umjetničkih djela.

S veseljem objavljujemo kako je na izboru za izložbu radova izabrano 24 umjetnika sa ukupno 44 radova izabranih od strane stručnog žirija. Jedva čekamo da zajedno sa nama pogledate i divite se kreativnosti i talentu izabranih umjetnika i njihovih radova!

Također, uz izložbu možete i pratiti pjesnički natječaj kao i predavanja koje slijede u narednom periodu, datume možete provjeriti na stranici New Balkana. Svakako nećete požaliti jer vas tamo čeka obilje talentiranih pjesnika i zanimljivih predavanja o ženama u umjetnosti i drugim temama.

Svakako vas pozivamo, ako već niste dio Vijuge, možete se prijaviti i biti dio ove divne priče!

 

Izložbu možete pogledati na linku

 

Posted by Darko Grundler Darko Grundler on

[NEW BALKAN – PREDAVANJE] Feminizam i žene u umjetnosti

[NEW BALKAN – PREDAVANJE] Feminizam i žene u umjetnosti

Kada bi vas pitali da nabrojite poznate umjetnike, da li bi prevladavali umjetnici ili umjetnice? Povijest je preplavljena poznatim imenima kao Leonardo da Vinci, Pablo Picasso i mnogim drugim umjetnicima, no u povijesti umjetnice su uvijek bile stavljene u drugi plan ili nisu imali ravnopravnost kao i muški umjetnici. Kao što znate, žene su se jako dugo borile za ravnopravnost. Tijekom povijesti umjetnice su uvijek bile u sjeni muških umjetnika koji su pobirali slavu, nisu bile u mogućnosti koristiti se istim tehnikama, smatrane da imaju slabije umove te nisu imale prilika za napredak. Tek u novijoj povijesti se spominje tek nekoliko umjetnica od kojih je najpoznatija Frida Kahlo – pionirka u rušenju prepreka, danas poznata kao šampionka feminizma i LGBT zajednice. 

Kako ne bi dublje zašli u ovu temu, pozivamo vas da poslušate, u sklopu New Balkana, online predavanje naše umjetnice Magdalene na temu Feminizam i žene u umjetnosti koje će se održati 17.10.2020. u 18 sati. Imate mogućnost naučiti više o najpoznatijim ženama u umjetnosti koje su se tijekom svog života borile za ostvarenje jednakih prava sa muškarcima te početaka feminizma i njihovog cilja. Neće se samo dohvatiti povijesnih podataka, obuhvatit će se položaj današnjih umjetnica i žena općenito. 

Zato vas pozivamo da sudjelujete na ovom predavanju, svakako ćete naučiti nešto novo uz istovremeno bacanje na razmišljanje. 😊

 
 

Posted by Darko Grundler Darko Grundler on

[NEW BALKAN] Otvorene prijave za pjesnički natječaj

[NEW BALKAN]  Otvorene prijave za pjesnički natječaj

U sklopu izložbe NewBalkan koja okuplja umjetnike cijele regije Balkana i okolice s ciljem izgradnje umjetničke scene i spajanja što većeg broja umjetnika, Vijuga i Kombinart  u suradnji sa Bibliotekom šabačkom sa veseljem poziva pjesnike na ovim područjima da sudjeluju u pjesničkom konkursu na temu slogana NewBalkan „Suvremen, kreativan, širok“. Želja nam je da omogućimo pjesnicima, kao i umjetnicima, da objavom svojih pjesama podijele strast i ljubav prema pjesmi sa kolegama pjesnicima uz istovremeni poticaj za stvaranje novih pjesama, to jest novih umjetničkih djela. U ovom periodu omogućili smo da se na Vijugu pridruže i pjesnici, tj. književnici čime nastojimo povećati krug različitih vrsta umjetnika na Vijugi.

Svaki sudionik ima pravo poslati jednu pjesmu, na jeziku koji je međusobno razumljiv u čitavoj regiji, latinicom. Sudjelovati može svaki pjesnik koji otvori svoj profil i objavi pjesmu na Vijuga.com.hr, a potom je prijavi preko obrasca na https://newbalkan.vijuga.com/pjesme/prijava-za-pjesnike/ za pjesnički konkurs, najkasnije do 16.10.2020. godine.

Autori deset najboljih pjesama, po mišljenju tročlanog stručnog žirija, imat će priliku uživo čitati svoju pjesmu i razmijeniti iskustva sa regionalnim pjesnicima na video konferenciji 22.10.2020. godine u 18:00. Objava najboljih radova će se održati 20.10.2020. godine na platformi Vijuge i Biblioteke Šabačke.

Kao što je prethodno navedeno, cilj nam je izgradnja umjetničke scene i spajanje što većeg broja umjetnika, Vašim sudjelovanjem ostvarujete cilj za koji se borimo te potičete stare i nove generacije pjesnika da se objavom pjesama otvore i pokažu svoju strast. Veselimo se svakoj Vašoj prijavi! 😊

[NEW BALKAN] Velika priča koja spaja umjetnikePogledate više
+ +